Å reise med Lipo-Batterier

Siden det er stor usikkerhet bland modellflyvere – som man for eksempel kan lese her – var det grunn nok til å finne frem nærmere info rundt dette.

For det første – vi skal nok reise med SAS – har jeg sjekket hjemmesiden fra flyselskapet ang. reglene. Her henvises når det gjelder håndbagasje til sidene fra Transportation Security Administration.

Der finner man også en side for transport av batterier og en lenke til dette: http://safetravel.dot.gov/whats_new_batteries.html

På en sammenfattende side forklares så, hva som er „store“ og hva som er „små“ batterier og om de må transporteres i hånd- eller insjekket bagasje: http://safetravel.dot.gov/quick_chart.html

Små lipo-batterier er sånne med opp til 8 g equivalent lithium content (dette tilsvarer opp til 100 watt-timer). For disse finnes det ingen begrensning når det gjelder antall. Batterier som er installert og sikret i en enhet kunne også tas med i innsjekket bagasje.

Store lipo-batterier er sånne mellom 8 og 25 g equivalent lithium content (dette tilsvarer mellom 100 og 300 watt-timer). Her er det en begrensning når det gjelder antall: 2 stykk i håndbagasje og 1 stykk installert og sikret i en enhet i innsjekket bagasje.

Batterier med mer enn 300 watt-timer er forbudt.

Så etter dette teller 5s-celler (med 84 watt-timer) som „små“ lipo-batterier og kunne tas med ubegrenset (eller hva som passer i håndbagasjen 😉 ).

10s-celler (med 168 watt-timer) ville telle som „store“ lipo-batterier. Av disse kunne tas med 2 stykk i håndbagasjen og 1 stykk installert og sikret i en enhet i innsjekket bagasje.

Batteriene i enheten må være sikret at de er og forblir avslått.

Batteriene i håndbagasjen må være sikret mot kortslutning.

Her er det en sammendrag: http://safetravel.dot.gov/documents/airline_passengers_and_batteries.pdf

Så langt om reglene i USA.

Men så har jeg funnet også følgende regler:

På hjemmesiden med reglene fra IATA star det på side 9: “…2.3.3.2 Lithium ion batteries exceeding a watt-hour rating of 100 Wh but not exceeding 160 Wh may be carried as spare batteries in carry on baggage, or in equipment in either checked or carry on baggage….”

Det er nok forvirrende og derfor spurte jeg etter hos IATA direkte og fikk bekreftet at de internasjonale reglene er mer strenge enn de amerikanske. Men de mest strenge reglene må følges.

Dette betyr at 10s-celler (med 168 watt-timer) er forbudt å ta med ombord.

”Små” lipo-batterier kan tas med i håndbagasjen uten nærmere begrensning – men antallet må være ”rimelig”.

Etter forespørsel hva som er „rimelig“ fikk jeg i svar at 8 5s-celler (for 4 flyturer altså) ikke er rimelig – men at 6 stykk for 2 personer ville være greit.

Med noe bryderi fikk vi lys i mørket…

Vi skal nå ta med 6 5s-celler lipo-batterier i håndbagasjen, men ikke noen installert i flymodellen.

Og dessuten skal vi ta med hele kommunikasjon med IATA, slik at det ikke blir noen åpne og uklare spørsmål ved sikkerhetskontrollen.

This entry was posted in norsk and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Å reise med Lipo-Batterier

 1. Geir-Arne says:

  Hei
  har lest litt på det som du har skrevet om å ha med lipo batterier på reise. Interessant.
  Dvs. at når jeg skal til Egypt i ferien så kan jeg ta med et lite fly og for eksempel 4 stykk 3s batterier uten problem? eller..?

  • alexheindel says:

   Ja, etter det som reglene fra IATA sier, er det sånn ja. Spørsmålet er om 4 stykk er “rimelig”. Dette finnes det jo dessverre ikke noen konkrete utsagn om. Men det burde egentlig være greit allikevel.
   Du må bare sjekke om Egypt ikke eventuelt har egne regler når det gjelder batterier. Som sagt – de reglene som er mest strenge (enten de internasjonale eller de vedrørende nasjonale) må følges.

 2. Geir-Arne says:

  Takk for svaret
  Lykke til i Finland

 3. Pingback: Anonymous

 4. Pingback: Kan kanskje bli enda strengere ved frakt av batterier??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s